Sedam nežnih NAČINA kako da pomognete svom DETETU da se oslobodi STRAHA od doktora

posted in: Blog | 0

Dragi roditelji i HRABRI mali junaci,
Strah od lekara je sasvim normalan, ali zajedno možemo da ga prevaziđemo i stvorimo pozitivan odnos prema zdravstvenim pregledima

  1. Otvaranje Razgovora: Prvi korak je razgovor. Pitajte dete kako se oseća u vezi odlaska kod doktora.Dete kod doktoraSlušajte pažljivo i ne sudite. To će im pomoći da se osećaju shvaćeno i podržano.
  2. Razumevanje procesa: Objasnite im šta će se desiti tokom posete doktoru. Koristite jednostavan jezik i pozitivan ton. Recite im da će doktori brinuti o njihovom telu kako bi bili snažni i zdravi.
  3. Igranje Doktora: Pretvorite odlazak kod doktora u igru uz njihov doktorski set. Neka oni budu “doktori” koji pregledaju plišane igračke ili vas. Ovo će im pomoći da razumeju da su posete doktoru zapravo korisne.
  4. Posetite doktora bez pregleda: Ponekad posetite doktora samo da biste se upoznali sa okruženjem. Neka se dete upozna sa čekaonicom, medicinskim priborom i osobljem. Ovo će smanjiti nepoznatost i anksioznost.
  5. Priča ohrabrenja: Podelite priče o tome kako su vi ili druga deca hrabro otišli kod doktora i sve se dobro završilo. Ohrabrite ih da budu junaci i suoče se sa strahom. Beba doktorski set
  6. Nagradni sistem: Kreirajte nagradni sistem za hrabrost. Neka znaju da će, nakon posete doktoru, biti nešto posebno što će ih čekati kao nagrada za hrabrost.
  7. Budite primer: Vaš odnos prema doktorima ima veliki uticaj na njihovu percepciju. Ako vi sami izražavate strah, dete će verovatno preuzeti taj stav. Pokažite smirenost i pozitivan pristup prema medicinskim pregledima.

Zapamtite, ovo je proces. Nežno i postepeno, uz vašu podršku, vaše dete će shvatiti da odlazak kod doktora nije strašno, već korisno i važno za očuvanje zdravlja. Neka znaju da ste tu uz njih, korak po korak, hrabro šetajući ka zdravlju i sreći.

 

Pročitajte još:
Skidanje pelena VELIKI izazov. KAKO do suvih noći?
7 načina KAKO da prilagodite STAN potrebama deteta
 Igračke – Najlepši DEO detinjstva
KAKO osloboditi dete STRAHA od kupanja?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.