7 načina da dete oslobodite straha od lekara

posted in: Blog | 0

 

Skoro sva deca se plaše poseta lekaru, bilo zbog nepoznatog okruženja ili mogućnosti da ti “pregledi“ bole. Predlažemo vam nekoliko metoda koje će vam pomoći da svoje dete oslobodite tog straha

Različiti su razlozi zbog kojih se deca boje lekara, ali i načini na koje pokazuju svoj strah. Evo nekoliko saveta kako da učinite da se vaš mališan oseća sigurno i bude smiren tokom sledeće posete domu zdravlja.

 

Pođite vi sa detetom
Neki roditelji prepuštaju bakama, dekama ili nekom drugom da vode dete na pregled. Ukoliko sami odvedete dete, i ono vidi da se vi osećate prijatno u takvom okruženju, to će sigurno pozitivno uticati na stavove deteta o odlasku kod lekara.

Čitajte knjige i glumite
Uz pomoć knjiga i igračaka pokušajte detetu da dočarate šta može da očekuje kada ode na pregled. Pokažite mu kako će lekar pregledati grlo, pluća, izmeriti pritisak ili visinu.

Uvažite strah deteta
Izbegavajte da govorite „Ne plaši se“ ili „Ne plači, injekcija neće boleti“, tako je moguće da dete igubi poverenje u vas i pomisli da ne brinete dovoljno o njemu. Umesto toga, objasnite da je moguće da će boleti, ali da će uskoro sve biti gotovo i da ćete zajedno sve prebroditi.

Ponesite igračku Omiljena plišana Patrolna šapa ili neka druga igračka može detetu pružiti utehu. Lekar može prvo da pregleda plišanog drugara, što će dodatno smiriti dete kada vidi da to nije ništa strašno.

Pružite detetu komfort
Kada dete sedi na visokoj stolici, odvojeno od vas to može dodatno da pojača strah. Neka sedi vama u krilu kako bi se osećalo sigurnije. Dajte mu da bira koje će uvo lekar prvo da pregleda, ili da li prvo da posluša pluća ili pogleda grlo, tako će mališan imati osećaj da ima kontrolu nad situacijom.

Ponudite nagradu
Nakon obavljenog pregleda pohvalite dete, zagrlite ga i poljubite. Ne morate da ga ucenjujete, kako mu ne bi bilo krivo ako je, kojim slučajem, plakalo u ordinaciji. Ukoliko je lekar poklonio neku nalepnicu ili štapić za pregled grla, iskoristite svaku priliku da to naglasite.

Verujte svom instinktu
Kada birate pedijatra, njegova ličnost je jednako važna kao i znanje i iskustvo. Neka deca će se plašiti svih lekara, ali ukoliko je vaše dete zaista prestravljeno upitajte ga za razlog. Ako smatrate da je detetov strah opravdan, promenite lekara, i ne zaboravite da konsultujete druge roditelje oko preporuka.

izvor: yumama.com

Pročitajte još:
Pametna kupovina po uzrastu deteta Preporučujemo igračke za decu po uzrastima
* Društvene igre mogu biti izvor zabave za celu porodicu
* Ne secite krila majci!
*Kako urediti dečiju sobu u potkrovlju
* 5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos
* Šta treba da ponesem kada krenem u porodilište?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.