5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos

posted in: Blog | 0

 

Većina dece želi da bude uključeno u sve što njihovi roditelji rade. Oni su tu da “pomognu” u svakoj aktivnosti, što može biti slatko, ali i pomalo frustrirajuće.

 

Kada vaše dete želi da vam pomogne u kuhinji, imamo 5 jednostavnih načina kako da ga uposlite tako da zaista bude korisno umesto da vam pravi dupli posao.

Mali degustator

Najlakši posao koji možete da date detetu u kuhinji je da bude degustator. Neka sedne na stolicu i s vremena na vreme mu dajte da proba to što kuvate. Osim što će se dete osećati uključeno i kao da mu je poveren bitan zadatak, takođe će vam dati i korisne povratne informacije o jelu i da li je previše/premalo začinjeno.

Priprema sastojaka

Ukoliko je vaše dete još uvek malo da bi baratalo nožem, možete mu dodeliti posao pripreme nekih namirnica, poput ljuštenje jagoda, ljuštenje mandarina, pranje povrća ili voća.

Merenje namirnica

Obzirom na to da su tačne mere sastojaka ključne u kuvanju, učenje dece kako to da rade može da pospeši njihovu sposobnost da prate pisane recepte. Ako još ne zna da čita, obeležite mu floroscentnom nalepnicom meru koju treba da izmeri.

Mešanje

Mešanje je jedan od lakših kulinarskih poslova. Bilo da mešate smesu za kolače, mutite par jaja ili pravite sos, deca obožavaju da stave svoje ručice na varjaču ili špatulu. Kako bi izbegli prosipanje smese ukoliko se vaše dete previše žustro unese u mućenje, sastojke stavite u što veću činiju.

Ceđenje citrusa

Malo isceđenog limuna ili limete može da osveži svako jelo, a ceđenje je veoma lak posao koji vaše dete može da obavi bez problema. Samo prepolovite limun ili limetu pre nego što ga date detetu i pokažite mu kako funkcioniše cediljka.

Bonus                                                                                

Takodje spremite se i vi da probate kulinarske specijalitete svojih malih kuvarica. Kuhinjica za devojčice pokazala se kao odlična igračka za igru uloga i razvijanje mašte. Igračka koja će satima držati pažnju, razvijati kreativnost i zabaviti celu porodicu.

 

Pružite priliku detetu kroz igru da upoznaje različite vrsta povrća i voća,
da shvati odnos dela i celine, upoređivanjem njihovih veličina oblika, boja. . . Delovi se sastavljaju na čičak, svaki komad je podeljen na dva dela koja mogu nožićem da se rastave i ponovo sastave uz pomoć čička.

 

 

 

Pročitajte još:
Pametna kupovina po uzrastu deteta Preporučujemo igračke za decu po uzrastima
* Društvene igre mogu biti izvor zabave za celu porodicu
* Ne secite krila majci!
*Kako urediti dečiju sobu u potkrovlju
* 5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos
* Šta treba da ponesem kada krenem u porodilište?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.