Da li kupujete deci sve što požele ?

posted in: Blog | 0

 

Za početak se prisetite svog detinjstva – koliko ste vi imali igračaka i da li ste imali sve što ste poželeli? Sigurno je izbor, ali i broj igračaka bio daleko manji, nego što danas deca imaju, a deca danas imaju skoro sve požele. Da li je to dobro ili loše?

Pozitivne strane

S jedne strane je lepo što roditelji (i naravno rodbina i prijatelji) mogu detetu kupiti ono što želi. U prodavnicama se danas može naći sve što dete poželi. Lutke, avioni, radionice, kamioni, mobilni telefoni, kozmeticki setovi

Negativne strane

*Ako dete ima mnogo igračaka one mu mogu veoma brzo dosaditi. Malo će se igrati sa jednom, pa zatim sa drugom, ali brzo će mu i to dosaditi pa će od vas tražiti da mu kupite novu.

*Ako dete ima previše igračaka to se kod njega sporije razvija mašta. Ranije je jedna igračka imala više namena, tačnije deca su je koristila u različitim igrama, a danas kada imaju mnogo igračaka za tim nema potrebe.

*Dete što ima više igračaka, želi ih još više. On stalno želi nešto novo, pravi vam scene u prodavnicama, a vi mu ispunjavate želju (ili da bi izbegli scenu ili da udovoljite svom čedu) i kupujete igračku, koja mu brzo dosadi i ponovo traži novu…


Kakve su igračke potrebne detetu?

Igračke su naravno veoma važne, jer je svakom detetu potrebna igra, a igra je neodvojiva od igračaka. Postoje razne vrste igračaka, koje podstiču motorički, ali i socijalni razvoj deteta.

1.Lutke, igračke u obliku životinja, nameštaja, posude, predmeti domaćinstva

Na centralnom mestu su svakako lutke. Tokom igre dete se brine o lutki, oblači je, hrani, ali i razgovara sa njom, poverava joj tajne. Kroz ovu vrstu igračaka dete stvara radne navike, uči o kućnim poslovima, ali i o brizi i ponašanju prema bliskim ljudima.

2.Tehničke igračke

Ove igračke su sve više prisutne kod današnje generacije dece i od njih se ne može pomoći. Mobilni telefoni, laptopovi, ali i automobili na radio kontrolu za mališane više ne predstavljaju čudo tehnike već uobičajenu stvar. Ma koliko možda bili protiv tih stvari, dete svakako treba da bude upoznato sa ovim stvarima.

3.Sportske igračke

Igračke za sport, fudbal, set za badminton, koš, roleri, veoma su važni, jer povećavaju aktivnost deteta, razvijaju koordinaciju kretanja, orijentisanje u okruženju i podstiču motorički razvoj.

4. Muzičke igračke

Igranje sa muzičkim igračkama ili sviranje nekog instrumenta inspiriše decu da budu samostalna ali i da cene timski rad. Igranje sa ovim igračaka u grupi podstiče razvoj socijalnih sposobnosti.

5. Didaktičke igračke

Ove igračke zauzimaju posebno mesto, jer uz pomoć didaktičkih igara deca uče boje, oblike, veličine… To su obično šarene slagalice, mozaik, lavirint i sl. Ovim igračkama deca se uče da budu uporna i istrajno završe igru do kraja i naravno doprinose razvoju motoričkih sposobnosti.

Izvor: bebac.com

Pročitajte još:
Pametna kupovina po uzrastu deteta Preporučujemo igračke za decu po uzrastima
* Društvene igre mogu biti izvor zabave za celu porodicu
* Ne secite krila majci!
*Kako urediti dečiju sobu u potkrovlju
* 5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos
* Šta treba da ponesem kada krenem u porodilište?

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.