Idealna razlika između dece

posted in: Blog | 0

I mala i velika razlika između dece ima i svojih prednosti i svojih mana. Ipak, roditelji oko toga ne bi trebalo mnogo da se opterećuju, već da shvate da je najbolja razlika ona koju sami odrede i koja im najviše odgovara.

Prema istraživanjima, idealna razlika među decom je od godinu i po do dve godine. Sa biološke strane ovaj period je za majku idealan jer je prošlo dovoljno vremena od prvog porođaja da se telo vrati u normalu, a opet je dovoljno zagrejano za sledeću trudnoću. Kako statistika pokazuje, to umanjuje rizik od prevremenog porođaja. Sa socijalne strane, mala razlika među decom obezbeđuje da ona budu bliska.

Roditelji nikako ne bi trebalo da porede decu. Nemojte mlađem detetu sve da popuštate dok starije trpi, već jednako tretirajte oboje. Nikako ih ne poredite, to može biti pritisak za oboje.

Ohrabrite starije dete da pomaže oko bebe. Nemojte mu reći: „Ne radi to bebi, povredićeš je“, već: „Nežno je mazi po glavi, ona to voli“
niti „Ne diraj, to je bebino“, već „Hajde da damo to bebi“.

Majka ne bi trebalo da traži od starijeg deteta da pazi na mlađe niti da odgovara za njega. Za svaku njegovu pomoć nagradite ga u skladu s godinama, od igračke do džeparca.

Svako dete je jedinstveno. Čak i kada imaju isto vaspitanje i uslove za život, deca odrastaju u različite ljude i tu različitost treba poštovati. Posebno je opasno porediti decu.

Dete u porodici traži sigurnost, i to treba da dobije. Kada vidi da su roditelji tu i za njega i za brata ili sestru, sve je u redu. Ako usmerite decu da se međusobno štite, takav odnos imaće čitav život.

Razlika među decom treba da bude tolika da roditelji mogu podjednako da im se posvete.

Pročitajte još:

Pametna kupovina po uzrastu deteta Preporučujemo igračke za decu po uzrastima

* Društvene igre mogu biti izvor zabave za celu porodicu

* Ne secite krila majci!

*Kako urediti dečiju sobu u potkrovlju

* 5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos

* Šta treba da ponesem kada krenem u porodilište?

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.