Igračke – najbolji deo detinjstva

posted in: Blog | 0

Pri kupovini igračaka, nema greške.  
Sve ono što se detetu dopadne,
raduje ga i drži mu pažnju a odgovara bezbedonosnim proverama – je dobra igračka. Jedina greška koju roditelji ili oni koji kupuju igračke mogu napraviti
je kupovina igračke neprimerene godinama deteta. U ovom vremenu,
tehnologije i napretka to su na prvom mestu telefoni, tableti i slične tehnološke novotarije.

Njihova primarna uloga jeste da zabave dete, ali dobrim odabirom igračke mi  neposredno kupujemo još jednog novog učitelja deci. Razne igračke koje razvijaju maštu pripremaju decu za budućnost i poboljšavaju niz njihovih sposobnosti.

Na prvom mestu svaka igračka, samim tim što mora da se uzme u malene ruke, utiče pozitivno na razvoj fizičke spretnosti, a kako vreme odmiče i kako deci kupujemo sve finije igračke sa manjim delićima, dugmićima sa funkcijom i sličnim začkoljicama, one posprešuju i razvoj fine motorike. Beba, da bi se igrala, prvo mora da nauči da drži neki predmet, tj. igračku i otkrije način na koji ona funkcioniše. Razvoj fine motorike, uzimanje sitnijih igračaka i obavljanje zahtevnijih komandi na igračkama koje tu mogućnost nude, u direktnoj je vezi sa razvojem moždanih sinapsi. Drugim rečima, deca treba što više da rade rukama i prstićima i prevaziđu što više izazova.

Važno je da kroz igranje i dodir deca razvijaju i koordinaciju između prstiju i očiju. Sve to se ne podrazumeva, kao što mnogi misle, i svaka veština se mora naučiti, a naravno -najlakše je ako to ide od malih nogu, u ovom slučaju, malih ruku.

Igračke podstiču i na razmišljanje. Uz pomoć igračaka otkrivaju se osobine stvari i pojava. Prvo u neverbalnoj a kasnije kada deca progovore i u verbalnoj komunikaciji, deca se u igri ili u otimanju oko jedne igračke uče i socijalizaciji, prevazilaze konflikte, uče deljenju sa drugima. Kao što može da bude spona između dece, igračka može i da podstakne na svađu i odsustvo želje za deljenjem, što su sve, ipak životne situacije sa kojima će se sretati i kao odrasli ljudi. Što pre krenu da se sreću sa takvim i sličnim situacijama, pre će i naučiti da se sa njima i izbore.

Isto tako, igračke deci omogućavaju da se okušaju u ulogama odraslih. Baš ono što oni priželjkuju, a nije u stvarnosti izvodljivo.

Pročitajte još:

Pametna kupovina po uzrastu deteta Preporučujemo igračke za decu po uzrastima

* Društvene igre mogu biti izvor zabave za celu porodicu

* Ne secite krila majci!

*Kako urediti dečiju sobu u potkrovlju

* 5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos

* Šta treba da ponesem kada krenem u porodilište?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.