https://www.igrackezamalisane.com/wp-content/uploads/2018/09/kriska.jpg

Mama, namaži mi krišku: Sećate li se detinjstva kad smo imali tako malo, a bili tako srecni

posted in: Blog | 0

Igrali smo gume, ‘trokutova’, žmurke, ‘Između dve vatre’, ‘Sandokana’, vozili rošule, pravili ‘žabice’, vrtili hulahop i crtali ‘školice’ na velikom odmoru, igrali se sa plastičnim pištoljima, bebama ‘ćelama’…

Puštali su nas napolje da se igramo pod jednim uslovom – da se vratimo na ručak ili večeru… Ili kada padne mrak. Često bismo umesto ručka kao ‘obaveze’ tražili da nam namažu krišku koju bismo pojeli rukama prljavim od prašine, ali to nikome nije smetalo.
Vozili smo rošule, igrali gume i klikera…
Igrali smo se po dvorištima, na ulici, provodili sate u prirodi, a ne pred kompjuterom. Padali smo, ranjavali se, lomili kosti, gubili zube, ali nikad nije bilo tužbi za ove incidente. Niko nije bio kriv… Samo mi, pa bismo znali fasovati i batine zbog toga, iako možda i nismo krivi…

Na biciklu ili peške išli smo kod prijatelja, zvonili na vrata ili bismo jednostavno ulazili nenajavljeni. Kućna vrata se nisu zaključavala, pa bismo se čak i noću vraćali kući bez strepnje.
Skupljali smo značke, salvete, sličice iz žvakaćih guma i Životinjskog carstva, igračke iz Kinder jaja, Pez bombonice, omote od čokoladica, razmenjujući sa prijateljima duple za one koji su nam nedostajali.
Deca su se vozila u autu bez sigurnosnih pojaseva; naše ljuljačke su bile obojene sjajnim bojama na bazi olova i niko nije bio zabrinut zbog toga. Nisu postojali sigurnosni čepovi na bočicama lekova, niti brave na ladicama ili vratima…
Kada smo vozili bicikle, nismo imali ni kacigu, ni štitnike za laktove ili kolena. Pila se voda sa česme u dvorištu ili gde bismo je našli – nisu postojale flaše s vodom za piće.
Satima smo izrađivali autiće od kutija, daski i cevi, a oni sretniji koji su imali prijatelja s biciklom, uhvatili bi se pozadi da ih vuče na vrh uzbrdice… gde bismo se setili da nemamo kočnice!
Nakon nekoliko padova, našli bismo rešenje problema – zaustavljali bismo se udarom u drvo ili zemlju. E, da! U to vreme nije bilo puno saobraćaja.
Jelo se sve što se stiglo… Pili smo zašećerene sokove, ali nismo imali problema sa težinom jer smo provodili dane trčeći i igrajući se… Jednu Coca Colu delili smo svi (kada smo imali para da je kupimo i to je bila staklena flaša od litra)… Pili smo svi iz iste flaše i niko nije zbog toga umro.
Nismo imali mobilne, a pisma su se slala poštom…


Upoznavali bismo se lično, a ne virtuelno. Nismo imali iPhone uređaje, play statione, mp3-e, Nintendo 64, xbox-ove, video igrice, mnoštvo kanala na kablovskoj, “chat-sobe”, digitalne fotoaparate, Internet, MSN i Facebook…
Pisma i razglednice su se slale poštom, a fotografisanje je bilo poseban događaj. Tog dana su se oblačile najlepše haljine i nove sandale, a onda se čekalo po dve sedmice da slike budu gotove.
Lepota je bila u neizvesnosti, u iščekivanju. Savremena ‘delete’ opcija omogućila nam je da proberemo osmeh na fotografiji, a ‘recycle bin’ je tu da proždere sve ono što nije oku dopadljivo.  
Imali smo umesto toga prave prijatelje!
Neki nisu bili dobri u školi, morali su jednostavno da ponavljaju razred ako nisu učili. Niko nije išao kod psihologa niti pedagoga. Ponavljala se godina i svakom se davala druga prilika.
Imali smo slobodu uspeha i neuspeha, odgovornost… I naučili smo da biramo.
Imali smo tako ‘malo’, ali bili smo tako srecni.

Pročitajte još:

Pametna kupovina po uzrastu deteta Preporučujemo igračke za decu po uzrastima

* Društvene igre mogu biti izvor zabave za celu porodicu

* Ne secite krila majci!

*Kako urediti dečiju sobu u potkrovlju

* 5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos

* Šta treba da ponesem kada krenem u porodilište?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.