Kako prilagoditi stan potrebama deteta

posted in: Blog | 0

Kada beba počne da se kreće (najpre da puzi a kasnije i da hoda), prostor treba prilagoditi njenim potrebama. Evo saveta kako da to učinite…

Kuhinja
Većina dece sve do polaska u školu najradije borave u prostoriji u kojoj su roditelji. Umesto da se nerviraju što ne mogu da spreme ručak i obave kućne poslove jer dete neće da se igra u svojoj sobi, mame mogu da stave svoju bebu u stolicu za hranjenje ogradicu ili na prostirku na podu i daju joj šerpu, varjaču i poklopac da i ona ‘kuva ručak’. Dete treba da ima ‘svoj’ kuhinjski element iz koga može da uzima sudove, tanjire, pribor i vadi ih napolje i ponovo slaže unutra.Kada je dete dovoljno veliko da može da sedi za stolom, treba mu dati da seče tupim nožem voće i povrće, da čisti grašak i pasulj, mesi testo, kroz cediljku seje brašno, pravi kolače. Kuhinja pruža neverovatne mogućnosti za igru i učenje, dete je na oku i sa njim mama može sve vreme da priča dok priprema hranu. Za kuhinjskim stolom dete kasnije može da crta, čita knjigu ili radi domaće zadatke kada krene u školu.

5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos

Dnevna soba
U dnevnoj sobi porodica provodi najviše vremena kada je na okupu i to je najčešće i najveća prostorija u stanu. Kada beba stigne, dovoljna su mala prilagođavanja ove prostorije – potrebno je skloniti stvari koje mogu da se preture i razbiju i napraviti slobodan prostora za dečju igru. Komadi nameštaja mogu da budu i poligoni za razvoj motorike, tepih igralište, sunđeri sa troseda i fotelja strunjače.

Ako imate dovoljno prostora i mogućnosti da posebnu sobu za igranje opremite sportskim rekvizitima i tako detetu pružite sve uslove za stimulativan razvoj, nemojte zaboraviti da je vaše prisustvo nezamenjivo. Deca uče tako što posmatraju roditelje, ako su izolovana i nemaju često priliku da vas vide kako rešavate svakodnevne i uobičajene probleme, neće znati kako da se igraju jer oni kroz igru oponašaju vas i ono što vi radite.

Kupatilo
Kada nije isto što i bazen, u njoj ne može da se pliva ali može da se gnjuri. Takođe, ovo je idealno mesto za igru sa vodom – sunđerima može da se pravi pena, plastičnim flašama i posudicama da se zahvata voda i presipa, kroz cediljku voda curi… Dok se kupa, dete može da nauči puno stvari o vodi, o njenim svojstvima ili da, u kasnijem uzrastu, proveri činjenice koje je učilo u školi.

Hodnik
Najmanja prostorija u stanu je najpogodnija za igranje loptom. U hodniku nema stvari koje mogu da se razbiju, a vrata su idealna za golove. Sklonite prostirke i dete može da se bezbedno kreće po parketu.

Terasa
Zatvorena terasa može da se koristi za igru tokom čitave godine. Ukoliko je otvorena, dete tokom zime, uz odgovarajuću odeću, može kratko da boravi na njoj. Tokom leta, malo peska i vode za igru može da zameni odlazak u park ili na plažu!

Pročitajte još:

Pametna kupovina po uzrastu deteta Preporučujemo igračke za decu po uzrastima

* Društvene igre mogu biti izvor zabave za celu porodicu

* Ne secite krila majci!

*Kako urediti dečiju sobu u potkrovlju

* 5 načina da pustite decu da vam pomognu u kuhinji, a da ne naprave haos

* Šta treba da ponesem kada krenem u porodilište?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.